Boeken
Op deze pagina vind je twee boeken waaraan ik gevraagd werd mee te werken. Beide boeken bieden waardevolle inzichten en praktische benaderingen voor het omgaan met emotionele en mentale uitdagingen, en helpen lezers reflecteren op persoonlijke groei in zowel werk als privéleven. Klik verder om meer te ontdekken over elk boek en de waardevolle inzichten die ze bieden.
Ze maken ons kapot, meneer
Leidinggevende moet in spiegel kijken
“Werk is vaak dé aanleiding om hulp te zoeken”, zegt Rebekka Rogiest. “Oplossingen vinden voor wat mensen parten speelt, is een creatief proces. De burn-out van een veertigjarige vrouw die onlangs bij me aanklopte, bleek alleen het symptoom van een dieperliggend probleem. Ze bleek een grote leegte te ervaren, een gat in haar identiteit. Daar werken we nu samen permanent aan: het is een proces van lange adem. Pasklare antwoorden zijn er niet. Na verloop van tijd kon ze zélf weer oplossingen aanreiken. Identiteit staat daarbij ontzettend vaak centraal”, meent Rogiest.
Als leidinggevende is het dan ook belangrijk om je bewust te zijn waar je zelf vandaan komt. “Alleen zo kun je een persoonlijke leiderschapsstijl ontwikkelen waarbij jij en je medewerkers zich goed voelen. Bij burn-outs en stressklachten onder je medewerkers kijk je als leidinggevende maar beter in de spiegel. Ben je zelf niet op één of andere manier onverwacht of onbewust in je huidige positie terechtgekomen, waardoor je je eigen impact niet juist inschat?”

Handvaten om los te laten
De vaststelling is één zaak, de remedie een andere. Want hoe kan een leidinggevende concreet met dit boek aan de slag? “Je vindt er de handvatten in om te durven loslaten. Te veel controle remt mensen in hun functioneren. Medewerkers willen niet gemotiveerd worden, ze willen een omgeving die hen intrinsiek motiveert. Als leider moet je je mensen voldoende vertrouwen bieden om zo’n omgeving te creëren. Niemand wil als object behandeld worden. Je eigen visie kun je écht niet opdringen”, stelt Rogiest.
Het boek beantwoordt volgens de auteurs heel wat vragen. De therapeute somt er enkele op: “Hoe geef ik mijn medewerkers meer autonomie binnen een structuur die veiligheid biedt? Hoe zorg ik vanuit mijn voorbeeldrol dat iedereen consequent binnen de uitgezette lijnen blijft? Hoe geef ik op de juiste manier feedback? Hoe hou ik rekening met de groepsdynamische processen om tot een samensturend team te komen? Héél praktisch, toch?”, zegt ze met een glimlach.
Bakken vol gevoel
Over het therapeutisch effect van deeg kneden, beslag mengen en taart bakken
'Bakken vol gevoel' neemt je mee in de wereld van bakken als een vorm van zelfzorg en creatieve therapie. Auteur Laura Verhulst, ook bekend als Madam Bakster, beschrijft hoe bakken houvast biedt in goede en slechte tijden: van vreugdevolle momenten tot periodes van verdriet en verlies. Ze vindt troost in het ritme van deeg kneden en het zien rijzen van baksels in de oven. Maar evengoed slaat ze aan het bakken wanneer er iets te vieren valt. Samen met therapeute Rebekka Rogiest, verkent ze vier emoties — blijdschap, verdriet, boosheid, en angst — die elk dienen als inspiratie voor een hoofdstuk. Met meer dan 50 unieke recepten nodigt dit boek je uit om je gevoelens toe te laten tijdens het bakken. Door in de keuken tijd te nemen voor jezelf, creëer je niet alleen iets lekkers, maar maak je ook ruimte voor persoonlijke groei en rust.

Creativiteit als verbinding met jezelf
Ik vind het fantastisch dat Laura het lef heeft om een bijzonder bakboek zoals dit uit te willen brengen. In een wereld waarin bakboeken doorgaans strikt bij recepten blijven, biedt dit boek een heel andere dimensie. Het nodigt bakkers van alle slag uit om niet alleen ingredi enten te mengen, maar ook te reflecteren op wat bakken voor hen betekent. Tegelijkertijd is het een boek dat ruimte biedt aan mijn eigen uiteenzettingen over onze psyche en het grootse belang van activiteiten die ons wegtrekken van de schermen en terugbrengen naar onszelf.
Ik ben dankbaar dat ik de kans kreeg om deze ideeën te delen met mensen die er anders misschien nooit over zouden lezen. In een samenleving waarin werk vaak de belangrijkste bron van identiteit is, worden we voortdurend aangespoord om onszelf te definiëren aan de hand van wat we doen en presteren. Wie ben je? Het antwoord draait meestal om functies, titels en successen. Dat kan ons vastzetten in een smalle kijk op onszelf, waarbij alles draait om wat meetbaar, zichtbaar en economisch waardevol is. Toch is identiteit veel meer dan je professionele rol.
De kern van wie we zijn, ligt in de ruimte voorbij werk – in onze verlangens, emoties, verhalen en manieren van zelfexpressie. Creatieve activiteiten zoals bakken, schilderen, schrijven of muziek maken, bieden een waardevol tegenwicht. Ze openen een deur naar een bredere, meer geïntegreerde identiteit en geven ruimte aan een aspect van onszelf dat niet gedefinieerd wordt door prestatiedwang.
Juist in een wereld die steeds sneller draait en waarin digitale connectiviteit onze identiteit vaak naar buiten richt, helpt creativiteit ons om los te komen van die externe blik. Het brengt ons terug naar ons innerlijke ritme en nodigt ons uit om na te denken over wie we zijn, los van wat anderen van ons verwachten. Dat is niet alleen bevrijdend, maar ook helend. Het herinnert ons eraan dat we waardevol zijn, niet om wat we bereiken, maar om wie we zijn. Zoals psychoanalyse ons leert, ligt betekenis vaak in de ruimte waar we niet per se iets hoeven te bewijzen, maar mogen spelen, exploreren en creëren. Het bakproces is een prachtige metafoor voor die balans: het draait niet alleen om het resultaat, maar ook om het proces, de imperfecties, en de ontdekkingen onderweg. Dit boek biedt een uitnodiging om die speelse rui